Samenvatting
De GGZ in Nederland wordt sinds 1995 (inter-)nationaal vaak als voorloper genoemd op het gebied van eHealth. En met recht, er is sindsdien veel ontwikkeld en onderzocht. Anno 2017 staan we echter ook op een omslagpunt. Dat heeft enerzijds te maken met nieuwe inzichten op het gebied van het gebruik van internettechnologie in de behandelrelatie. Aan de andere kant wordt steeds duidelijker dat de GGZ (en de hele zorg) aan de vooravond staat van een noodzakelijk transformatieproces. Traditionele waarden als het medisch model, het financieringsmodel, het elektronisch patiëntendossier (EPD) als dominant ICT-systeem, samenwerkingsmodellen en behandelinstituties zoals we deze kennen, staan om verschillende redenen onder druk. In sectoren buiten de GGZ heeft het internet relaties tussen klanten en aanbieders dramatisch gewijzigd. eHealth en mHealth kunnen eenzelfde rol in de GGZ spelen.
Deze nascholing geeft een overzicht van wat eHealth is en wat er aan wetenschappelijk onderzoek en praktijkkennis beschikbaar is over hoe het voor wie werkt. Daarbij wordt ingegaan op wat er goed gaat en wat nog niet. Duidelijk is dat we nog maar aan het begin van een proces staan dat het beste als ‘digitale transformatie’ is te omschrijven. Dat betekent dat een overzicht van de stand van zaken op verschillende vormen van evidentie is gebaseerd. De onderdelen A1 en A2 hebben een achtergrond in wetenschappelijk onderzoek. De delen A3 en B1 zijn practise based. Deel B3 is gebaseerd op een analyse van de rol van het internet in de huidige maatschappij en een visie op de ontwikkelrichting van eHealth in de komende jaren.
Inhoud
Blok A eHealth in de ggz
A1 Begrippen
A2 eHealth en onderzoek
A3 Wanneer werkt eHealth wel en niet?
A4 De geschiedenis van eHealth
Blok B Hulpverlening en eHealth
B1 De ‘moderne’ hulpverlener
B2 Digitale transformatie in andere sectoren dan de ggz
B3 De toekomst van eHealth
B4 eHealth en mHealth in de klinische praktijk
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Literatuur
Afsluitende toets
Accreditatie
Voor dit nascholingsprogramma is onder ID 288880 voor 3 punten accreditatie toegekend.
Over de auteurs
Michael Milo is zelfstandig en onafhankelijk verbinder in de ggz. Hij werkt sinds 1995 als GZ-psycholoog, veranderkundige, docent, procesbegeleider, supervisor en adviseur in de ggz en op universiteiten. Daarnaast is hij lid van de Raad van Advies van Ypsilon en mede-initiatiefnemer van www.samenbeter.org.
Jim van Os is hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de universiteit van Maastricht en hoofd van de afdeling psychiatrie en psychologie van het UMC Maastricht. Hij is redacteur van onder andere Psychological Medicine, PLoS One, European Psychiatry, Schizophrenia Research, Schizophrenia Bulletin en Journal of Mental Health. Hij verricht ook klinisch werk en is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Michael en Jim hebben samen met onder anderen Philippe Delespaul en Wilma Boevink de beweging De Nieuwe ggz opgericht en publiceerden in dat kader het boek Goede GGZ!.
Belangenconflicten: geen.
Doelstellingen van dit nascholingsprogramma
Na afloop van deze nascholing:
- bent u op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen van online hulpverlening;
- begrijpt u dat online hulpverlening niet hetzelfde is als het digitaliseren van de huidige hulpverlening;
- begrijpt u wat er nodig is om een competente online hulpverlener te zijn;
- begrijpt u dat online en offline in deze tijd sowieso geen separate werelden zijn;
- begrijpt u hoe het internet het ggz-landschap op inhoudelijk en organisatorisch niveau kan gaan veranderen;
- begrijpt u dat eHealth en mHealth middelen zijn en geen doelen op zich, die gebruikt kunnen worden om mensen te helpen om samen met u en een brede community aan apps en andere mensen aan hun herstel te werken.