Steeds minder jonge vrouwen gebruiken de laatste jaren de klassieke anticonceptiepil. Het spiraaltje daarentegen heeft juist een opmars gemaakt. Veel vrouwen bezoeken de huisarts om anticonceptiva te bespreken. In deze nascholing komt daarom, deels aan de hand van casuïstiek, anticonceptiva aan bod.
In de onlangs vernieuwde NHG-Standaard Anticonceptie wordt een eerste- en tweedekeuscombinatiepil aangegeven, maar ook het voorschrijven van andere of nieuwe anticonceptiva wordt niet afgeraden. In deze nascholing wordt onder andere stilgestaan bij de werking en bijwerkingen van orale anticonceptiva. Er wordt ook aandacht besteed aan andere vormen van (hormonale) anticonceptiva, zoals het spiraaltje, pessarium, sterlisatie en condoom.
Accreditatie
Voor dit nascholingsprogramma is voor 2 punten accreditatie toegekend onder ID 406616 voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten.
Inhoud
BLOK A Hormonale anticonceptie
A1 Fysiologie van de menstruele cyclus
A2 Casuïstiek
A3 Werking en bijwerkingen
BLOK B Preparaten en overige anticonceptievormen
B1 Vervolg casuïstiek
B2 Hormonale anticonceptiepreparaten
B3 Overige vormen van anticonceptie
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Literatuur
Afsluitende toets
Auteur
Gert van Lieshout is arts en oud-huisarts. Na achttien jaar fulltime huisarts te zijn geweest, is Gert parttime als huisarts gaan werken en is hij zich met nascholing gaan bezighouden. Als een van de oprichters van AccreDidact is hij 16 jaar actief geweest met het ontwikkelen van schriftelijke geaccrediteerde nascholing voor huisartsen, apothekers, doktersassistenten en apothekersassistenten. Momenteel is hij nog actief bij de ontwikkeling van cursusmaterialen voor mondelinge geaccrediteerde nascholing aan apothekers en van deze soort schriftelijke geaccrediteerde nascholing.
Belangenconflicten: geen.
Doelstellingen
Na afronding van dit nascholingsprogramma is uw kennis over anticonceptie en anticonceptiva geactualiseerd en bent u op de hoogte van de medische en farmaceutische kanten daarvan. Daardoor bent u beter in staat patiënten te begrijpen en begeleiden wanneer ze vragen hebben over starten, gebruiken, vergeten, switchen en toepassen van anticonceptiva.
U bereikt dit doordat u:
- kennis hebt van de normale menstruele cyclus;
- kennis hebt van de werking en bijwerkingen van anticonceptiva;
- p de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen en pillen;
- eter bent toegerust voor patiënten met vragen over noodanticonceptie;
- kennis hebt van de andere mogelijkheden van anticonceptiva die er zijn buiten orale hormonale anticonceptiva.