sluit deze melding Om www.accredidact.nl goed te laten functioneren maakt deze website gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid
WinkelmandjeBekijk/wijzig inhoud ×
  • Er zitten geen programma's in het winkelmandje.

Menu

2017/1

Gezonde voeding

Auteur: Langens, F.
3
Accreditatiepunten te behalen tot: 12 januari 2019

Samenvatting

Voeding komt regelmatig ter sprake in de huisartsenpraktijk. Meestal in het kader van overgewicht, maar steeds vaker zijn er andere redenen dat patiënten zich bezighouden met gezonde voeding. Zo kunnen patiënten streven naar een gezonde leefstijl, zich fitter willen voelen, intensief sporten of bijvoorbeeld uit principe geen vlees willen eten. Ook is er steeds meer aandacht voor gezonde voeding bij ouderen. Maar wat is nu eigenlijk gezonde voeding: het oerdieet, het koolhydraatarm dieet, vegetarisch eten? Zoveel mensen, zoveel meningen. Voor een doktersassistent is het belangrijk om objectieve en begrijpelijke informatie te geven. Het onderwerp voeding is zeer uitgebreid. In deze nascholing wordt de basis van gezonde voeding besproken en wordt nader ingegaan op wat gezonde voeding inhoudt voor specifieke groepen patiënten.

Accreditatie

Voor dit nascholingsprogramma is voor 3 punten accreditatie toegekend onder ID275140 voor doktersassistenten bij CADD van de NVDA.

Inhoud

BLOK A    Voedingsstoffen
A1 Inventarisatie eigen eetgewoonten
A2 Gezonde voeding basiskennis
A3 Ondervoeding
A4 Voedingscentrum en NHG thuisarts.nl
A5 Vitamines en voedingssupplementen
A6 Vegetarisch eten

BLOK B    Voeding voor specifieke groepen patiënten
B1 Gezond gewicht/diëten
B2 Beperken van het cardiovasculair risico
B3 Diabetes type 2
B4 Zwangeren    
B5 Kinderen
B6 Ouderen

Actie en verantwoording
Antwoorden bij vragen en casuïstiek
Literatuur
Overleg met collega’s en de huisarts(en)
Opdrachtblad ‘Opnemen in het takenpakket’
Afsluitende toets

Auteur

Françoise Langens is huisarts. Gezonde voeding en leefstijl, mede ter preventie van overgewicht en hart- en vaatziekten, zijn al vele jaren een belangrijk onderwerp tijdens haar werk als huisarts. In 2010 heeft zij meegewerkt aan de NHG-Standaard Obesitas, waar zij zich voornamelijk bezighield met obesitas bij kinderen. In de afgelopen jaren heeft ze vele nascholingen gegeven en ontwikkeld over obesitas en bariatrische chirurgie, waarbij het onderwerp gezonde voeding steeds een belangrijk onderdeel bleek te zijn. In 2006 verscheen haar boek Gezond eten: daar heb je een leven lang lol van! Dit is een vrolijk boek voor kinderen waarmee zij hun ouders kunnen leren wat gezond eten is. Belangenconflicten: geen.


Doelstellingen

Na afronding van dit programma kun je:

  • de patiënt informeren over het belang van gezonde voeding, gebruik makend van de adviezen van het Voedingscentrum en het NHG;
  • de informatie over voeding toespitsen op de individuele patiënt en zijn/haar ziekten/risicofactoren;
  • de patiënt informeren over de gebruiksmogelijkheden van de site van het Voedingscentrum en van de patiëntenbrieven die over dit onderwerp door het NHG ontwikkeld zijn;
  • de patiënt informeren over de Nederlandse adviezen rondom vitaminesuppletie.

Bronnen bij dit programma

Let op: toegang tot aanvullende content is voorbehouden aan deelnemers

  • KABIZ

    KABIZ
  • NVDA

    NVDA

Inloggen